Медиен контакт: BauschLomb@FTIConsulting.com

BAUSCH + LOMB ОБЯВЯВА доброволно ИЗТЕГЛЯНЕ ОТ ПАЗАРА НА ОПРЕДЕЛЕНИ ПАРТИДИ ОТ РАЗТВОРИ ЗА КОНТАКТНИ ЛЕЩИ, РАЗТВОРИ ЗА ПРОМИВАНЕ НА ОЧИ И ЛУБРИКАНТИ ЗА ОЧИ

Не са известни сериозни нежелани събития, свързани с това изтегляне

LAVAL, Quebec, Май 25 2021- Bausch + Lomb, глобална компания, водеща в областта на очното здраве, провежда доброволно изтегляне от пазара на определени партиди от Biotrue® разтвор за контактни лещи, ReNu® MPS многофункционален разтвор за чувствителни очи, ReNu® MultiPlus разтвор за контактни лещи, Boston® разтвор за почистване, Boston® разтвор за кондициониране, Boston® Simplus Multi-Action разтвор за контактни лещи, Sensitive Eyes® разтвор за контактни лещи, EasySept® разтвор за контактни лещи, Ophtaxia® разтвор за промиване на очи, Sensitive Eyes® лубрикант за очи и съответните собствени търговски марки, произведени в завода ѝ в Милано, Италия. Пълен списък на партидите от продукти на Bausch + Lomb, засегнати от тога изтегляне, се намира по-долу.

Това доброволно изтегляне се провежда в Европа, Близкия Изток, Африка, Русия/ОНД, Хонг Конг и Китай, въпреки че засегнатите партиди от Ophtaxia® разтвор за промиване на очи са достъпни само във Франция и Хонг Конг, а от Sensitive Eyes® лубрикант за очи в Унгария, България и Южна Африка. В допълнение, единственият продукт обект на изтегляне в Китай е Boston® Simplus Multi-action разтвор за контактни лещи.

Това доброволно изтегляне е в резултат на информация, получена от Bausch + Lomb от един от нейните външни доставчици в Милано, Италия, който извършва стерилизиране на някои компоненти (бутилки, тапи и капачки) на тези продукти преди производството им в нашия завод в Милано, Италия, за проблем със съответствието в процеса на стерилизация. Bausch + Lomb е една от много компании, засегнати от този проблем.


Здравето и безопасността на всеки, който използва наши продукти, са наш първи приоритет. Въпреки, че съществува нисък риск от инфекция при употреба на тези продукти, ние доброволно решихме да изтеглим от пазара засегнатите партиди от тези продукти, защото не можем да потвърдим, че доставчикът е спазил необходимите изисквания при стерилизиране на някои от компонентите на тези продукти. До момента не са съобщавани сериозни нежелани събития, свързани с този проблем.

Информация за засегнатите партиди от продуктите е достъпна на адрес BLRecall.expertinquiry.com. Никакви други продукти на Bausch + Lomb или други партиди от посочените продукти не са засегнати от тези действия.

Потребители, които е възможно да имат от засегнатите продукти, трябва да предприемат следните действия:

  1. Да посетят уеб страницата BLRecall.expertinquiry.com, за да проверят, дали продуктът им е засегнат.
  2. Ако продуктът е засегнат, да спрат да използват продукта.
  3. Да се регистрират в уеб страницата BLRecall.expertinquiry.com за допълнителни инструкции.
  4. След като са извършили всички посочени действия, да изхвърлят засегнатия продукт.


За повече информация относно изтеглянето, за съдействие с регистрацията, или за да съобщят за нежелано събитие или оплакване, потребителите могат да се свържат със Sedgwick, компанията която провежда изтеглянето на тези продукти от името на Bausch + Lomb, на email: BLRecall@Sedgwick.com, телефон: +44-20-8089-3775 в интервала от 09:00 до 18:00 местно време, Неделя – Събота, или онлайн на адрес BLRecall.expertinquiry.com. Потребителите трябва да се свържат със своя специалист по очно здраве за допълнителен съвет и инструкции, при получаване на нежелано събитие.

Търговски обекти, аптеки, специалисти по очно здраве, дистрибутори и търговци на едро, които са закупили продукти директно от Bausch + Lomb трябва да се свържат със Sedgwick на телефон +44-20-8089-3775 за да уточнят връщането на наличните продукти и за инструкции за Оторизация за връщане на продукт (Return Material Authorization). Ако продуктите не са закупени директно от Bausch + Lomb, клиентите трябва да се свържат с техния доставчик, за да върнат продуктите и да обсъдят възможности за замяна или компенсация.

Информация за изтегляните продукти*
Срок на годностмай 2021 – февруари 2024
• Biotrue® multi-purpose solution (60mL, 300mL, 360mL)
• Biotrue® multi-purpose solution flight pack (60mL, 2 X 60mL)
• Biotrue® multi-purpose solution (2 X 300mL)
• ReNu® MPS multi-purpose solution sensitive eyes (60mL, 120mL, 240mL, and 3 X 240mL)
• ReNu® MPS multi-purpose solution sensitive eyes flight pack (2 X 60mL)
• ReNu® multi-purpose formule classique
• Boston® SIMPLUS Multi-Action Solution (120mL)
• Boston® Multi-Action Solution Special Flight Pack SIMPLUS (2 X 60mL)
ReNu® MultiPlus multi-purpose solution fresh lens comfort (60mL, 120mL, 240mL, 36mL 3 X 240mL)
• Boston®/Boston® ADVANCE Cleaner (30mL)
• Boston®/Boston® ADVANCE Conditioning Solution (120mL)
• Boston® ADVANCE Cleaner Conditioning Solution Multipack (3 X 30mL & 3 X 120mL)
• Boston® ADVANCE Cleaner Conditioning Solution Starter Kit ADVANCE FORMULA (10mL & 30mL)
Sensitive Eyes® contact lens solution plus Saline (500mL)
EasySept® contact lens solution (120mL, 360mL)
Ophtaxia® eye wash solution
Sensitive Eyes® eye lubricant solution (15mL)

*Изображенията в секцията Информация за изтегляните продукти по-горе са илюстративни. Продуктите или опаковките на тези продукти могат да са различни, в зависимост от страната/региона.

За Bausch + Lomb
Bausch + Lomb, глобална компания, водеща в областта на очното здраве, част от Bausch Health Companies Inc., е изцяло фокусирана да помага на хората да виждат по-добре, за да живеят по-добре. Основни за компанията сегменти включват продукти на свободна продажба, хранителни добавки, продукти за грижа за очите, офталмологични лекарства, контактни лещи, продукти за грижа за лещи, офталмологични хирургични изделия и инструменти. Bausch + Lomb разработва, произвежда и предлага едно от най-цялостните продуктови портфолиа в индустрията, кеото е достъпно в приблизително 100 страни. За повече информация посетете www.bausch.com.

®/TM are trademarks of Bausch & Lomb Incorporated or its affiliates.
All other product/brand names and/or logos are trademarks of the respective owners.
© 2021 Bausch & Lomb Incorporated or its affiliates.